Mariotovi dediči #3: Odhalenie

BOOK


Originál: Mariotovi dediči #3: Odhalenie (slovenská tvorba)
Autor: Marja Holecyová
Vydavateľstvo: FRAGMENT, 2011
Čítané v jazyku: SK

Hl. postavy: Mija
Vedl. postavy: Miseag, Henrich, Adria, Natriga, Danka, Bart, Pete, Metoj, Dida, Ivan, Aslex, Aldo, Joachim, Geka, Anna
Hl. záporáci: Marioto, Grigorias

Žáner?
fantasy - čarodejníci

Obálka?
Veľmi pekná, je v nej vyobrazená situácia z knihy.

Strany?
360 strán deja + venovanie a obsah

Filmové spracovanie?
Nie.

Má pokračovanie?
Je to tetralógia.

O čo ide?
Keď Mija na konci druhej časti série Mariotovi dediči odchádzala z Magradu, uvedomila si, že s Miseagom stoja ešte len na začiatku cesty. Proti vlastnej vôli pomohla Mariotovi stať sa neporaziteľným, hrozí vypuknutie vojny a dediči teraz letia s priateľmi do Polisu, aby to oznámili Hlave Spoločenstva. Netušia však, že aj Henrich Arabes má pre nich novinky, ktoré výrazne zasiahnu do ich životov. Ako prijmú obávaných dedičov v novej škole? Kto je tá záhadná prenasledovateľka, čo ich neustále pozoruje? A prečo sa ich niekto pokúša napadnúť? Dedičov čakajú nové dobrodružstvá v Čiernej more, na Maškarách či vo Vodnom zámočku. Podarí sa im opäť vyviaznuť so zdravou kožou? A dokážu sa vyrovnať s problémami, ktoré doteraz nepoznali? Lebo Mija a Miseag zisťujú, že napriek svojej veľkej moci zostávajú v jednej oblasti aj oni dvaja úplne bezmocní.

Humor?
Miseag je viac rozmrzelý kvôli bolestiam hlavy a Knihe odpovedí, takže je tu trochu vážnejšia nálada, nájdu sa však aj humorné a ironické hlášky. Takisto Pete je strašne vtipný Casanova 8D

Nuda?
Boli časti, keď som len čakala, kedy na scénu príde Miseag s Mijou 8D ale inak sa to čítalo veľmi dobre.

Láska?
Miseag aj Mija sa určite milujú, ja to proste cítim! Viete si predstaviť, ako ma nahnevalo, keď sa tam zjavila konkurencia pre oboch!
No veľmi ma potešila Natriga, ktorú som si zamilovala v predošlom dieli a aj Casanova Pete, ktorému by som asi neodolala 8D 

Akcia?
Bolo jej tam naozaj dosť. Mija sa púšťala do mnohých nebezpečných situácii a aj s Miseagom boli v nebezpečenstve často. Tentoraz do toho nechtiac zatiahli aj svojich priateľov.

Napätie?
Jednak rozpačitosť medzi Mijou a Miseagom ktorý nevedeli alebo si teda nechceli priznať, že sa majú radi aj viac ako len priatelia. Takéto veci ma teda vedia dosť naštvať 8D Takisto pri bojoch a hádkach, prakticky celá kniha má vážnejší a napätejší charakter.

Smrť?
Áno.

Koniec?
Brutálny! Najprv som chcela plakať, potom som jasala ako zmyslov zbavená!

Čo som čakala?
Táto séria je skvelá, takže som nečakala nič zlé.

Čo som dostala?
Polis je krásny, nepredstavovala som si ho ako normálne mesto, tie klany a ich zastaralé tradície ma úplne ovplyvnili v predstavivosti. Dom Hlavy Spoločenstva (lepšie povedané zámok) a škola boli vykreslené veľmi dobre a vedela by som si predstaviť žiť tam.
Trochu sa mi najprv nepáčilo, že sme dostali naspäť veľa vedľajších postáv. Mne bohato stačili Mija a Miseag, no potešila som sa Natrige, ktorá je úplne skvelá aj Peteovi, ktorý je taký vtipný zvodca slečien 8P Na postavy som si nakoniec aj zvykla a pekne doplnili celý dej. Autorka využila každého. Dlho som sa hnevala na Miseaga (no moc sa na neho hnevať nedá, je to zlatíčko 8P), pretože sa správal inak. Ovplyvňovalo ho toľko moci a povinností a iné, ale predsa len bol trochu strašidelnejší. Som rada, že sa to na konci celé vysvetlilo a som zvedavá, ako sa teraz bude chovať v záverečnom dieli. Je to úžasný chlapec a rozhodne ho chcem! Mija zase bola, ako vždy, dokonalá-nedokonalá hrdinka. Robí kopu chýb, no často dobre uvažuje a chráni tých, ktorých najviac miluje. Ja som sa do nej vedela perfektne vžiť a mám ju moc rada. Je taká impulzívna, milá, no aj nervná a vtipná.
Autorka mi pripravila kopu zvratov a prekvapení. Nemala som ani čas hádať, kto je zlý a kto dobrý, lebo kniha ma zahlcovala kopou nových situácií. Proste som hltala každú stránku. Či už to boli žiarlivostné a hádavé alebo romantické a krásne scény. Takisto sa nevynechala akcia, nebezpečenstvo a pritrafil sa aj ten odporný Grigorias Zka, ktorého priezvisko stále neznášam!
Úplne skvelo sa mi to číta také, aké to je. Aj keď vám niekedy postavy pripadajú hlúpučké a inokedy zase múdre, je v nich iskra, vďaka ktorej im držíte palce za každých okolností. Príbeh a fantasy svet je krásne vymyslený a aj keď som niekedy zvraštila obočie kvôli takej a onakej podobnosti s Harrym Potterom, treba to brať ako sériu o niečom úplne inom. Kúzla, mágia a čary sa vyskytujú všade a kúzelný svet je krásne zakomponovaný a prispôsobený k obyčajnému nečarodejníckemu. Ja som si veľmi obľúbila polotvory, ktoré boli ako nejakí domáci miláčikovia. Škoda, že mali v tomto dieli tak málo scén. Koniec je úplne úžasný a zaručil knihe 5 hviezdičiek. Je to skvelé čítanie ako pre mladých, tak pre starších a ja som si knihu veľmi užila. Rozhodne vám túto sériu odporúčam!


100 ľudí, 100 chutí...
ale u mňa... 5 z 5 hviezdičiek


Za recenzný výtlačok veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu FRAGMENT!



E_V_E   

Komentáre

  1. tak Odhalenie už naberalo poriadne grády :D tá romantika mi tam úplne sadla, bolo to také pekné a milé :D a Miseag...och.. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Áno, bolo to skvelé 8) veľmi som sa tomu tešila 8P

      Odstrániť
  2. :) to som rada, ďakujem za recenziu

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :) hneď ma napadol re-reading :D
      ďakujem za prečítanie :)

      Odstrániť

Zverejnenie komentára